OPERATIE MARBONSU

OPERATIE MARBONSU

24-01-2022

Drie skalians aangepakt

De Operatie Marbonsu is uitgevoerd in de districten Paramaribo, Marowijne Brokopondo en Sipaliwini.  Het Nationaal Leger (NL) heeft ondersteuning verleend aan het Openbaar Ministerie (OM) en 3 skalians aangepakt te Kriki Mofo in het Snesi Kondre gebied. Twee van deze skalians zijn onbruikbaar gemaakt, terwijl één dezelfde avond is gezonken; de dompelpomp heeft het begeven. Tijdens deze actie is ook een Braziliaan aangehouden die geruime tijd door de politie werd gezocht.

 18 skalians geregistreerd op stuwmeer

In het Brokopondo-gebied is een roadblock op de Afobakkaweg geplaatst. Op het stuwmeer zijn er patrouilles uitgevoerd en zijn er in totaal 18 skalians geregistreerd. Aangezien er hier geen opdracht vanuit het OM was om deze aan te pakken, is er nog niet opgetreden. Er is wel een enorme ravage aan flora en fauna geconstateerd.

Acht vissersvaartuigen gecontroleerd

De Kustwacht en Marine hebben gezamenlijk acht vissersvaartuigen gecontroleerd. Hiervan bleek één vaartuig illegaal in het gebied te opereren. De kapitein van dit vissersvaartuig is aangehouden en overgedragen aan de politie. Ook is er constante patrouillegang geweest te Alliance en Braamspunt.

Illegale buitenlanders aangepakt

Te Zorg en Hoop zijn tijdens de Operatie Marbonsu twee illegale buitenlanders opgebracht door de politie en een illegaal jachtgeweer is in beslaggenomen. De Dienst 's Lands Bosbeheer (LBB) heeft een zonneparkiet (beschermde diersoort) in beslag genomen.

Roadblocks

In het oosten is in samenwerking met de lokale politie roadblocks geplaatst op de Oost-West verbinding en de binnenweg naar Langatabbetje. Het resultaat hiervan is dat na controle op voertuigen in voornoemde gebieden blijkt, dat er veel autobestuurders deelnemen aan het verkeer wiens voertuig niet verzekerd is of in ongekeurde staat verkeren.

 

*BRON: DEFENSIE INFO, EDITIE #4: DEC 2021 - JAN 2022*