Gezamenlijke grenscontrole in hogere versnelling

Gezamenlijke grenscontrole in hogere versnelling

09-05-2022

Tijdens de reguliere grenspatrouilles op 4 en 5 mei jongsleden zijn er meer dan zestien vaartuigen gecontroleerd te Albina. De gemengde patrouille eenheid bestaande uit politie, militaire politie, marine en een ‘drone’ unit van het Nationaal Leger is ook gestuit op drie illegale Brazilianen.

Deze zijn staande gehouden en gelijk naar de politie post Albina overgebracht. Op hetzelfde vaartuig heeft de patrouille een busje ‘big boss’ en een kleine hoeveelheid marihuana en hasj aangetroffen.  Tijdens een nachtelijke patrouille hebben opvarenden van een ander vaartuig bij het zien van de patrouille pakketjes en twee jachtgeweren overboord gegooid. Een zoektocht in de omgeving heeft niets opgeleverd. De opvarenden werden met een waarschuwing heen gezonden.

Vermeldenswaardigs is dat naast de reguliere controles ook een ander systeem wordt toegepast. Er wordt eerst een ‘drone’ ingezet om te surveilleren, vervolgens wordt er bij verdachte bewegingen interventiepatrouilles uitgestuurd om te controleren. De intentie is om uit te breiden met meer ‘drones’ op de grenzen en voor de avonduren zijn er al mogelijkheden om door middel van nachtkijkers de patrouilles effectiever te laten geschieden. Met de toevoeging van de ‘drone’ zijn de eerste successen geboekt.