Eerste vrouw als detachementscommandant op Apoera: “Als vrouw moeten we elke uitdaging aankunnen”

Eerste vrouw als detachementscommandant op Apoera: “Als vrouw moeten we elke uitdaging aankunnen”

05-05-2022

“Als vrouw moeten we elke uitdaging aankunnen”, vertelt sergeant-majoor (SM) Seromani Angoelal. Als onderofficier met 34 dienstjaren heeft zij geschiedenis geschreven door een maand lang (24 februari t/m 23 maart) als detachementscommandant te dienen van de Waramoeri Kazerne te Apoera.

Historisch bekeken hebben de detachementsposten van de Landmacht in het achterland altijd onder leiding gestaan van mannelijke commandanten (officieren of onderofficieren). In de fase waarin het Nationaal Leger nu verkeerd, is het van groot belang dat vrouwelijke ambtenaren niet meer in de schaduw leven van mannelijke collega’s. Volgens de sergeant-majoor is het tijd dat hierin verandering komt in Suriname. “In het buitenlands leger worden vrouwen ook op missies verzonden. Dus hier mogen wij alvast op detachering”. Volgens de onderofficier heeft haast elke vrouw binnen het leger, kinderen. “En kinderen moeten niet als excuus gebruikt worden om niet op detachering te gaan. Je hebt ervoor gekozen om militair te worden, dus we moeten gewoon sterk op onze benen staan en doen wat er gevraagd wordt”, vervolgt de militair.

Als detachementscommandant heeft zij haar periode in Apoera als zeer positief ervaren. Enkele van de zaken die haar in deze periode zijn opgevallen, zijn onder andere  de demotivatie bij enkele militairen door achterstanden in rechtspositie en de verwaarlozing van gebouwen. Motivatiegesprekken en praten over eventuele oplossingen bleken daarom heel belangrijk te zijn. “Wij krijgen mooie zaken, maar onderhoud is een probleem. Ook hierin moet een ommekeer komen”, aldus sergeant-majoor Angoelal.

Bron: DEFENSIE INFO EDITIE #7