Defensieministers Suriname en Nederland erkennen belang samenwerking

Defensieministers Suriname en Nederland erkennen belang samenwerking

03-02-2022

Minister Krishna Mathoera van Defensie heeft tijdens een kennismakingsbezoek aan haar Nederlandse ambtsgenoot Kajsa Ollongren het belang van de samenwerking tussen de twee landen bevestigd.

Defensieminister Krishna Mathoera in gesprek met de Nederlandse minister van Defensie, Kajsa Ollongren. (foto: Defensie Nederland) De bewindsvrouw was voor een week met vakantieverlof en heeft tijdens haar eendaags bezoek aan Nederland op 1 februari 2022 gebruik gemaakt van gelegenheid om haar Nederlandse collega te bezoeken. “Het was een zeer fijne en prettige ontmoeting. We gaan door met de uitvoering van de eerder getekende intentieverklaring”, benadrukt minister Mathoera. Beide bewindslieden erkennen het belang van deze samenwerking en de verdere versterking daarvan. Ondertussen is minister Mathoera terug in Suriname en heeft zij haar werkzaamheden hervat. De bewindsvrouw zegt het vooral bijzonder op prijs te stellen dat de Nederlandse minister binnen zo een korte periode tijd kon inruimen om haar te ontvangen.

Defensie Nederland stelde tijdens de Covid-19 crisis vorig jaar zuurstofcontainers en medisch personeel beschikbaar.

Sinds het aantreden van de regering in 2020 zijn de banden tussen Suriname en Nederland aangehaald. Dit heeft onder meer geleid tot nadere defensiesamenwerking. Daarvoor ondertekenden beide landen vorig jaar een hernieuwde intentieverklaring. Zo was er al een uitwisseling voor Surinaams marinepersoneel en is er kennis uitgewisseld ter bevordering van opleidingen, protocol en militaire muziek. Defensie Nederland stelde tijdens de Covid-19 crisis vorig jaar zuurstofcontainers en medisch personeel beschikbaar. Voor dit jaar staat een gezamenlijke jungle training gepland.