Marineofficieren nemen deel aan Caribbean Excercise met Nederland

Marineofficieren nemen deel aan Caribbean Excercise met Nederland

13-10-2021

Twee marineofficieren van het Nationaal Leger (NL) maken vanaf Curaçao kennis met taken en manieren van opereren door de Koninklijke Marine en de Kustwacht Caribisch Gebied. Ze doen onder meer ervaring op aan boord van het ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan en kustwachtcutter Jaguar.

Marineofficieren van het Nationaal Leger doen ervaring op in het Caribisch gebied. (foto: Defensie.nl)

Dit is één van de resultaten van de hernieuwde defensiesamenwerking tussen Suriname en Nederland, waarvoor in april dit jaar een intentieverklaring werd ondertekend. Zo wisselen beide landen kennis uit over opleiden en trainen en kan er verder gewerkt worden aan professionaliteit. Naast de twee marineofficieren, neemt een arts van het NL ook deel aan een twee weken durende internationale cursus Infectieziekten en Uitheemse Pathologie aan het UMC Amsterdam. Dat gebeurt op uitnodiging van Defensie Nederland. Naast de opleidingsactiviteiten en uitwisseling, staat samenwerking bij de organisatieontwikkeling van het Nationaal Leger en de Surinaamse kustwacht op de agenda. Dat geldt ook op het gebied van militaire muziek voor ceremonieel en protocollaire aangelegenheden.

De militair attaché van het Koninkrijk der Nederlanden,  Jaap Hubbelmeijer (links), was in het kader van deze kennisuitwisseling eerder ook op bezoek bij de Surinaamse Marine. Rechts op de foto: Commandant van de Marine, luitenant-kolonel Franklin Blokland.