243 militairen bevorderd in naast hogere rang

243 militairen bevorderd in naast hogere rang

23-09-2021

243 militairen zijn bevorderd in een naast hogere rang. Volgens minister Krishna Mathoera van Defensie geldt zoals in elk andere organisatie, ook binnen de defensieorganisatie het principe dat de mens, het personeel in deze, de belangrijkste factor is.

“Zonder mensen bestaat geen enkele organisatie. Elke organisatie heeft ook een missie. Onze missie is om Suriname te beschermen en mensen te ondersteunen die hulp nodig hebben. Wanneer je dus in zo een organisatie zit, dan heeft u de ambitie om te groeien en door te stromen.”, zei de minister tijdens de bevordering woensdag 22 september 2021. Het gaat om 44 militairen die bevorderd zijn tot de rang van Sergeant der eerste klasse, terwijl 44 bevorderd zijn tot Korporaal der eerste klasse. Daarnaast zijn 69 militairen bevorderd tot de rang van Korporaal en 86 militairen tot de rang van Soldaat der eerste klasse.

Achterstanden ingelopen

Volgens de bewindsvrouw zijn er diverse criteria waaraan zo een militair moet voldoen om wettelijk aanspraak te kunnen maken op een bevordering. Onder de groep van bevorderden zijn er ook militairen die sinds 2019 en 2020 aanspraak maken hierop. “Het ministerie van Defensie heeft in de afgelopen periode hard eraan gewerkt om de achterstand in bevorderingen in te lopen. Het beleid op defensie is dat elke militair en elke medewerker die rechtens aanspraak maakt op iets, of het nu een bevordering, medaille of gratificatie is, er alles in het werk wordt gesteld om dat op tijd te geven.”, benadrukte Mathoera. Het ministerie heeft 2021 uitgetrokken om alle achterstanden in te halen. Hierdoor kan vanaf volgend jaar elke bevordering op tijd worden toegewezen.

Hoe kan ik een inspiratie zijn voor anderen?

Aan de andere kant verwacht de leiding van Defensie ook een bepaalde houding van de militair. Zo moeten jongeren bij het zien van een militair geïnspireerd raken om ook voor het beroep van militair te kiezen. “Laten wij ons land dienen. Dit is ons land en wij gaan het ontwikkelen. Dat begint met uw grondhouding. Wat kan ik betekenen voor mijn land? Hoe kan ik een inspiratie zijn voor anderen?”, aldus de minister. De bewindsvrouw waardeert de ondersteuning van de manschappen van het NL bij diverse projecten. Zij noemde onder andere de strijd tegen Covid-19 en de verschillende andere sociale projecten.

Eerste stap, maar niet het einde

De waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger, kolonel Henri van Axeldongen, is ervan overtuigd dat de resterende bevorderingen die nog niet hebben plaatsgevonden, zullen plaatsvinden. “Dit is de eerste stap naar een naast hogere rang, maar niet het einde. Dit moet een motivatie zijn die je moet drijven om je als militair professioneler op te stellen. Meer dedicatie aan je werk. Opstaan en oppakken ongeacht wat er is. Daarvoor staat een militair”, aldus de waarnemend bevelhebber. Evenals de minister, moedigde hij ook het legerpersoneel aan om zich te laten vaccineren tegen Covid-19.